ایمنی - بهداشت حرفه ای

ایمنی - بهداشت حرفه ای

بهداشت حرفه ای، مقالات و بهداشت حرفه ای، استاندارد و بهداشت حرفه ای، ارگونومی و بهداشت حرفه ای، ایمنی و بهداشت حرفه ای
ایمنی - بهداشت حرفه ای

ایمنی - بهداشت حرفه ای

بهداشت حرفه ای، مقالات و بهداشت حرفه ای، استاندارد و بهداشت حرفه ای، ارگونومی و بهداشت حرفه ای، ایمنی و بهداشت حرفه ای

یین نامه حفاظتی - بخش 5

بخش‌ 4 - شروع‌ بهره‌ برداری‌ از مولدها
ماده‌ 136: وقتی‌ مولد گرم‌ شد باید:
الف‌ - سطح‌ آب‌ شیشه‌های‌ آب‌ نما به‌ وسیله‌ شیرهای‌ کنترل‌ سطح‌ آب‌ آزمایش‌ شود.
ب‌ - شیر تخلیه‌ هوا پس‌ از چند دقیقه‌ خروج‌ بخار بسته‌ شود.
ج‌ - زیر آب‌ ازنظر وجود نشت‌ مورد بازدید قرار گیرد.
د - فشار بخار را به‌ آهستگی‌ افزایش‌ دهند.
ماده‌ 137: برای‌ وارد ساختن‌ بخار در لوله‌ها و اتصالات‌ سرد بایستی‌ شیرهای‌ مربوطه‌ به‌ آهستگی‌ باز شوند تا حرارت‌ آنها بتدریج‌ بالا رود.
ماده‌ 138: وقتی‌ فشار بخار در مولد به‌ میزان‌ فشار لازم‌ (فشار گاز) رسید لازمست‌:
الف‌ - سوپاپ‌های‌ اطمینان‌ با دست‌ امتحان‌ شوند.
ب‌ - لوله‌ خروجی‌ دود بین‌ مولد و دود کش‌ اصلی‌ باید کاملا باز باشد.
ج‌ - شیر سد کننده‌ مابین‌ مولد بخار و لوله‌های‌ اصلی‌ بعدی‌ به‌ آهستگی‌ باز شود و چنانچه‌ از شیر یک‌ طرفه‌ استفاده‌ می‌شود شیر بخار باید به‌ نحوی‌ باز شود که‌ صفحه‌ شیر بطور خود کار و به‌ آهستگی‌ بالا رود و در جایی‌ که‌ از شیر یک‌ طرفه‌ استفاده‌ نمی‌شود شیر سد کننده‌ بخار با نهایت‌ آهستگی‌ باز گردد تا فشار مولد بخار با فشار سایر مولدهایی‌ که‌ در مدار قرار دارند برابر شود.
ماده‌ 139: شیرها - آب‌ نماها - فشار سنج‌ها - لوله‌ها و نیز کلیه‌ متعلقات‌ مولد باید در تمام مدت‌ بهره‌ برداری‌ تحت‌ مراقبت‌ قرار گیرند و نتایج‌ بازدید در فرمهای‌ مخصوص‌ کتباً ضبط‌ و نگاهداری‌ گردد.
ماده‌ 140: صفحات‌ مدرج‌ و شیشه‌های‌ وسایل‌ اندازه‌ گیری‌ فشار - شیشه‌های‌ آب‌ نما و دماسنج‌ها باید تمیز و قابل‌ رویت‌ نگهداری‌ شوند.
بخش‌ 5 - مراقبت‌ از آتش‌ مولدهای‌ بخار
ماده‌141:وضع ‎احتراق‌ سوخت‎مولدهایی‌ که‌ درکار هستند باید حتی‎ الامکان ‌منظم ‎و ثابت‌ باشد.
ماده‌ 142: اگر شعله‌ برگشت‌ نماید سوخت‌ اجاق‌ باید کاملاً قطع‌ شود و قبل‌ از آتش‌ کردن‌ مجدد باید اجاق‌ را کاملاً تهویه‌ نمود.
ماده‌ 143: در مورد سوخت‌ ذغالی‌ و تغذیه‌ دستی‌ سوخت،‌ متصدیان‌ مربوطه‌ باید:
الف‌ - قبل‌ از ریختن‌ سوخت‌ جدید و یا به‌ همزدن‌ سوخت‌ داخل‌ اجاق‌ اطمینان‌ حاصل‌ کنند که‌ دریچه‌های‌ دود باز باشد.
ب‌ - در موقع‌ باز کردن‌ دریچه‌ اجاق‌ پشت‌ آن‌ به‌ قسمتی‌ بایستند که‌ در اثر برگشت‌ شعله‌ به‌ متصدیان‌ مربوطه‌ آسیبی‌ نرسد.
ماده‌ 144: وقتی‌ که‌ مقدار زیادی‌ ذغال‌ یک‌ جا در اجاق‌ ریخته‌ می‌شود باید در وسط‌ آن‌ منافذی‌ تعبیه‌ گردد که‌ گازهای‌ حاصله‌ به‌سهولت‌ از آن‌ گذشته‌ و مشتعل‌ شوند تا برگشت‌ شعله‌ ایجاد نشود.
ماده‌ 145: سیخهای‌ به‌همزن‌ آتش‌نباید روی‌کف‌ دیگ‌ خانه‌ یا در فاصله‌ بین‌ مولدها گذاشته‌ شود بلکه‌ باید آنها را در محل‌ مخصوص‌ طوری‌ قرار داد که‌ قسمت‌های‌ داغ‌ آن‌ در دسترس‌ نباشد.
ماده‌ 146: وقتی‌ که‌ مولدها دارای‌ گیرانه‌ باشند و دائماً کار می‌کنند باید در هر پست‌ کار لااقل‌ یک‌ مرتبه‌ دوده‌ گیری‌ شوند.
ماده147: موقعی‌ که‎بخواهند موقتاً کوره‌ را بدون‎استفاده‌ روشن‎نگهدارند (زنده‌) لازمست‌که‌:
الف‌ - دریچه‌ هواکش‌ خاکستردان‌ را کاملاً ببندند.
ب‌ - دریچه‌ آتشخانه‌ کمی‌ بازباشد به‌ طوری‌ که‌ مختصر هوایی‌ به‌ بالای‌ سوخت‌ برسد.
ج‌ - دریچه‌های‌ کشویی‌ دودکش‌ برای‌ کشش‌ و تخلیه‌ گازها کمی‌ باز باشند.
ماده‌ 148: سوخت‌ پاشهای‌ مواد نفتی‌ یا گاز جز در مواردی‌ که‌ مجهز به‌ شیرها و وسایل‌ تنظیم‌ خود کار هستند ودر موقع‌ خاموشی‌ ورود سوخت‌ را بکلی‌ می‌بندند لازمست‌:
الف‌ - مراقبت‌ به‌ عمل‌ آید که‌ در موقع‌ پاشیدن‌ مواد نفتی‌ یا گاز شعله‌ وجود داشته‌ باشد.
ب‌ - چنانچه‌ سوخت‌ پاشی‌ احیاناً متوقف‌ گردد باید شیر ورودی‌ سوخت‌ فوراً بسته‌ شود و فضای‌ داخل‌ کوره‌ و مجاری‌ مربوطه‌ قبل‌ از اشتعال‌ مجدد تهویه‌ کامل‌ گردد.
ماده‌ 149: موقعی‌ که‌ بخواهند میزان‌ حرارت‌ را در یک‌ کوره‌ با مواد نفتی‌ یا گاز یا گرد ذغال‌ تغییر دهند لازمست‌ که‌:
الف‌ - قبل‌ از زیاد کردن‌ مقدار سوخت‌ کشش‌ هوا را زیاد نمایند.
ب‌ - قبل‌ از کم‌ کردن‌ کشش‌ هوا میزان‌ سوخت‌ را کم‌ نمایند.
ماده‌ 150: دریچه‌های‌ اطمینان‌ یا دریچه‌های‌ انفجار لازمست‌ همیشه‌ به‌ وضع‌ آزاد و آماده‌ به‌ کار نگاهداری‌ شوند و لااقل‌ هر 24 ساعت‌ یک‌ بار آزمایش‌ گردند.
ماده‌ 151: در صورتی‌ که‌ مولد دارای‌ کاربرد ویژه‌ ای‌ نیز باشد (مانند ری‌ کاوری‌ بویلر و غیره‌) سوخت‌ باید از نظر غلظت‌ درجه‌ حرارت‌ و رطوبت‌ هر ساعت‌ مورد آزمایش‌ قرار گیرد و مراتب‌ در فرمهایی‌ مربوطه‌ یا دفاتر مخصوص‌ درج‌ گردد.
ماده‌ 152: در سیستمهای‌ گاز سوز باید توجه‌ مخصوص‌ به‌ عمل‌ آید که‌ در هیچ‌ یک‌ از لوله‌ها،‌ اتصالات‌ و شیرهای‌ گاز رسانی‌ نشت‌ گاز وجود نداشته‌ باشد. ماده‌ 153: در مولدهایی‌ که‌ با نفت‌ مشعل‌ یا مازوت‌ کار می‌کنند و طبعاً پیش‌ گرم‌ کن‌ سوخت‌ مورد استفاده‌ قرار می‌گیرد متصدیان‌ مربوطه‌ باید آگاهیهای‌ لازم‌ را در این‌ زمینه‌ داشته‌ باشند.
ماده‌ 154: تدابیر لازم‌ به‌ منظور محفوظ‌ نگاهداشتن‌ سوخت‌ از آلوده‌ شدن‌ به‌ مواد خارجی‌ که‌ یکی از عوامل‌ ایجاد دوده‌ سخت‌ و کک‌ در جلو کوره‌ می‌باشد اتخاذ نمایند.
بخش‌ 6 - سطح‌ آب‌
ماده ‌155: به‎ منظور اطمینان‌ از نگاهداری‌ صحیح‎ سطح‎ آب‌ درمولد بخار متصدی‌ مربوطه‌ لازمست‌:
الف‌ - در ابتدای‌ هر پست‌ و همچنین‌ چند دفعه‌ در ضمن‌ پست‌ سطح‌ آب‌ را به‌ وسیله‌ شیشه‌ آب‌ نما و شیرهای‌ کنترل‌ سطح‌ آب‌ رسیدگی‌ نماید و شیرهای‌ شستشوی‌ آب‌ نما را باز کند تا از ارتباط‌ صحیح‌ لوله‌ها‌ اطمینان‌ حاصل‌ نماید. ب‌ - سطح‌ آب‌ را در شیشه‌های‌ آب‌ نما دائماً مورد نظر قرار دهد.
ماده‌ 156: شیشه‌های‌ آب‌ نما را باید تمیز نگاهداری‌ و در صورت‌ احتیاج‌ آنرا تعویض‌ نمایند به‌ طوریکه‌ سطح‌ آب‌ به‌ سهولت‌ تشخیص‌ داده‌ شود و پس‌ از نصب‌ شیشه‌ جدید و قبل‌ از راه‌ دادن‌ آب‌ مختصری‌ آنرا توسط‌ بخار گرم‌ نمایند (برای‌ تمیز کردن‌ شیشه‌ آب‌ نما باید آن‌ را از محل‌ نصب‌ جدا نمود).
ماده‌ 157: موقعی‌ که‌ سطح‌ آب‌ در شیشه‌ آب‌ نما دیده‌ نشود و یا باز کردن‌ شیر کنترل‌ سطح‌ آب‌ معلوم‌ گردد که‌ سطح‌ آب‌ پایین‌ افتاده‌ لازم‌ است‌ فشار و نیروهای‌ وارده‌ به‌ مولد به‌ طور تدریجی‌ کاسته‌ شود و به‌ هیچ‌ وجه‌ درصدد نباشند که‌ با زیاد کردن‌ آب‌ ورودی‌ سطح‌ آب‌ را دفعتاً بالا بیاورند و یا دریچه‌های‌ اطمینان‌ را به‌ منظور تخفیف‌ فشار باز نمایند .
بخش‌ 7 - تخفیف‌ فشار و خارج‌ کردن‌ مولدهای‌ بخار از سرویس‌
ماده‌ 158: برای‌ پایین‌ آوردن‌ بدون‌ خطر فشار مولد بخار در موقع‌ پایین‌ رفتن‌ سطح‌ آب‌ و یا ضرورت‎های‌ دیگر باید نکات‌ زیر رعایت‌ شود:
الف‌ - موقعی‌ که‌ از گازهای‌ زائد یا پس‌ مانده‌ دستگاه‌های‌ دیگر استفاده‌ به‌ عمل‌ آید آنها را در صورت‌ امکان‌ از مسیر میان‌بر رد کرده‌ و مستقیما داخل‌ دودکش‌ نمایند.
ب‌ - تمام‌ دریچه‌های‌ ورود هوا بسته‌ شود.
ج- درمورداجاقهای‌ با ذغال‎سنگ‌، خفه‎کن‌ و هواکش‌ زیراجاق‌ بسته‎شود و آتش‌ را بپوشانند.
د - در مورد مصرف‌ سوخت‌ مایع‌ - گاز و خاکه‌ ذغال‌ خفه‌ کن‌ها و دریچه‌های‌ تنظیم‌ هوا بسته‌ شود و باد زن‌های‌ کمک‌ دم‌ دودکش‌ از کار انداخته‌ شود.
ماده‌ 159: پس‌ از آنکه‌ مولد خنک‌ شد و از فشار افتاد به‌ طوری‌ که‌ هیچ‌ فشاری‌ نداشته‌ باشد شیرهای‌ آب‌ رسانی‌ بطور ملایم‌ بسته‌ شده‌ و مولد را از سرویس‌ جداکننده‌ و دقیقاً آن‌ را مورد بررسی‌ قرار دهند تا علت‌ پایین‌ افتادن‌ سطح‌ آب‌ معلوم‌ گردد و دقت‌ نمایند مبادا صدمات‌ دیگری‌ نیز وارد شده‌ باشد و در هر حال‌ اقدام‌ به‌ تنظیم‌ و یا تعمیرات‌ لازم‌ بنمایند.
بخش‌ 8 - کف‌ کردن‌ و سر رفتن‌ آب‌
ماده‌ 160: چنانچه‌ آب‌ در مولدهای‌ بخار کف‌ کند و همراه‌ بخار داخل‌ لوله‌ها‌ مصرف‌ گردد لازمست‌:
الف‌ - شیر اصلی‌ خروج‌ بخار را ببندند آتش‌ را تنظیم‌ کنند و شیر تخلیه‌ هم‌ سطح‌ اگر وجود داشته‌ باشد باز نمایند.
ب‌ - چنانچه‌ آب‌ به‌مقدار کافی‌ درمولد وجود داشته‌ باشد شیر زیر آب‌ را چندین‌ مرتبه‌ موقتاً باز وبسته‌ کرده‌ آب‌ تازه‌ متناوباً وارد نمایند به‌ طوریکه‌ قسمتی‌ از آب‌ دیگ‌ تعویض‌ شود چنانچه‌ تدابیر فوق‌ موثر واقع‌ نگردد مولد را از بهره‌ برداری‌ خارج‌ نمایند تا اصلاحات‌ لازم‌ به‌ عمل‌ آید.
ماده‌ 161: چنانچه‌ آثار وجود روغن‌ در مولد دیده‌ شود در صورتی‌ که‌ شیر تخلیه‌ هم‌ سطح‌ آب‌ وجود داشته‌ باشد باید آنرا بازکنند تا روغنهای‌ گسترده‌ خارج‌ شود و چنانچه‌ از این‌ عمل‌ نتیجه‌ گرفته‌ نشد باید هر چه‌ زودتر و بااحتیاط‌ لازم‌ دستگاه‌ را خاموش‌ نموده‌ و داخل‌ مولد را بامحلول‌ سودا بشویند.
بخش‌ 9 - پیش‌ گرم‌ کن‌ آب‌
ماده‌ 162: شیر خروجی‌ پیش‌ گرم‌ کن‌ آب‌ که‌ رابط‌ بین‌ آن‌ و مولد بخار است‌ پیوسته‌ باید باز باشد ولی‌ چنانچه‌ بسته‌ بودن‌ آن‌ اقتضا نماید لازمست‌:
الف‌ - خفه‌ کن‌ دودکش‌ بسته‌ باشد.
ب‌ - پیش‌ گرم‌ کن‌ تخلیه‌ شده‌ باشد.
ج‌ - شیر زیر آب‌ آن‌ در حالت‌ بازقفل‌ شده‌ باشد.
بخش‌ 10 - زیر آب‌ زدن‌ مولدها
ماده‌ 163: موقع‌ زیر آب‌ زدن‌ مولد لازمست‌:
الف‌ - ابتدا شیر زیر آب‌ به‌ طور ملایم‌ نیم‌ باز شود.
ب‌ - بعد از آنکه‌ در حدود 25 میلیمتر سطح‌ آب‌ پایین‌ آمد تدریجاً تمام‌ آنرا باز کنند به‌ طوریکه‌ کلیه‌ گل‌ و لای‌ و رسوبات‌ بتواند خارج‌ شود.
ج‌ - پس‌ از آنکه‌ 10 سانتیمتر سطح‌ آب‌ پایین‌ آمد شیر را به‌ طور ملایم‌ ببندند.
ماده164: شیر زیرآب‌ مولدها لااقل‌ هر24ساعت‌ یک‎بار و بلکه‌ درهرنوبت‎کارکاملاًباز گردد.
ماده‌ 165: وقتی‌ که‌ لوله‌ زیر آب‌ مولد در عین‌ حال‌ دارای‌ یک‌ شیر معمولی‌ و یک‌ شیر تند باز شو باشد تند باز شو باید ابتدا باز گردد و فقط‌ وقتی‌ بسته‌ شود که‌ شیر معمولی‌ کاملاً بسته‌ شده‌ باشد.
ماده‌ 166: متصدیان‌ مولدها به‌ هیچ‌ وجه‌ مجاز نیستند زیر آب‌ بیشتر از یک‌ دیگ‌ را در یک‌ زمان‌ باز کنند و نیز قبل‌ از بستن‌ مجدد شیر زیر آب‌ نباید محل‌ کار را ترک‌ کنند.
ماده‌ 167: در موقع‌ زیر آب‌ زدن‌ اگر مسئول‌ مولد نتواند شخصاً سطح‌ آب‌ مولد را در دستگاه‌ آب‌نما بخواند باید یک‌ نفر را برای‌ کمک‌ به‌ او مامور سازند. ماده‌ 168: مولدها باید در هر نوبت‌ کار از نظر آب‌ بندی‌ و سایر معایب‌ بازرسی‌ شوند و در صورت‌ وجود معایب‌ با توجه‌ به‌ مقررات‌ مربوطه‌ و کم‌ کردن‌ تدریجی‌ فشار مولد را از بهره‌ برداری‌ خارج‌ نمایند.
بخش‌ 11 - تخلیه‌ خاکستر
ماده‌ 169: وقتی‌ که‌ مولدها ذغال‌ بسوزانند باید خاکستر و مواد زائد زود به‌ زود تخلیه‌ شود واجازه‌ ندهند که‌ این‌ مواد در خاکستر دان‌ و یا جلوی‌ دیگ‌ جمع‌ شوند.
ماده‌ 170: موقعی‌ که‌ خاکسترهای‌ داغ‌ را آب‌ می‌زنند باید کارگران‌ را مطلع‌ نمود تا خود را از محیط‌ کار دور نگهدارند و همچنین‌ بایستی‌ از برخورد مستقیم‌ آب‌ با قطعات‌ داغ‌ کوره‌ اجتناب‌ نمایند.
ماده‌ 171: وقتی‌ که‌ تخلیه‌ خاکسترها با مکش‌ انجام‌ می‌گیرد باید درهای‌ انفجار آتش‌ خانه‌ کاملاً آزاد و آماده‌ به‌ کار باشند.
ماده‌ 172: وقتی‌ که‌ تخلیه‌ خاکستر با بخار انجام‌ می‌گیرد تاسیسات‌ آن‌ بایستی‌ به‌ قسمی‌ درنظر گرفته‌ شود تا حتی‌ الامکان‌ گرد و خاک‌ زیادی‌ تولید نشود و کارگران‌ نیز باید مراقبت‌ نمایند که‌ آب‌ گرم‌ حاصله‌ آنها را مصدوم‌ ننماید.
ماده‌ 173: وقتی‌ که‌ مجاری‌ خروج‌ خاکستر در تاسیسات‌ خود کار مسدود گردد:
الف‌ - دوکارگر باید مامور باز کردن‌ مجرای‌ مسدود شوند به‌ ترتیبی‌ که‌ یک‌ نفر مشغول‌ ودیگری‌ مراقب‌ او باشد.
ب‌ - یک‌ دستگاه‌ تغییر مسیر باید وجود داشته‌ باشد که‌ از ریزش‌ خاکستر گرم‌ روی‌ کارگر جلوگیری‌ نماید.
بخش‌ 12 - متوقف‌ کردن‌ مولدها
ماده‌ 174: موقعی‌ که‌ مولدها را برای‌ نظافت‌ یا بازرسی‌ و تعمیر و یا تعطیل‌ می‌خواهند متوقف‌ کنند فشار بخار را باید طبق‌ مقررات‌ بخش‌ 7 فصل‌ چهارم‌ کم‌ نمایند به‌ استثناء مولدهای‌ با سوخت‌ ذغال‌ که‌ در این‌ نوع‌ مولدها باید:
الف‌ - نباید آتش‌ها را تخلیه‌ نمود مگر در موارد فوری‌ و احتمال‌ خطر.
ب‌ - دربهای‌ اجاق‌ بسته‌ بماند تا آتش‌های‌ موجود به‌ تدریج‌ سوخته‌ شود.
ج‌ - مادامی‌ که‌ فشار مولد بخار به‌ وسیله‌ بازکردن‌ سوپاپ‌ اطمینان‌ وبستن‌ شیر سد کننده‌ به‌ کمتر از 5/3 کیلوگرم‌ بر سانتیمتر مربع‌ نرسیده‌ دربهای‌ اجاق‌ را نباید بازکرد.
د - ورود آب‌ به‌ مولدهای‌ بخار می‌بایست‌ تا خاموش‌ شدن‌ آتش‌ ادامه‌ پیدا کند. ماده‌ 175: حتی‌ الامکان‌ قبل‌ از سرد شدن‌ کامل‌ قسمت‌های‌ بنایی‌ شده‌ و مولد نباید آب‌ مولد را تخلیه‌ نمود و برای‌ مولدهای‌ بزرگ‌ تخلیه‌ معمولا باید هشت‌ ساعت‌ پس‌ از تقلیل‌ فشار انجام‌ گیرد.
ماده‌ 176: موقعی‌ که‌ تخلیه‌ مولد در فشار جو امکان‌ نداشته‌ باشد تخلیه‌ باید در پایین‌ترین‌ فشار ممکنه‌ با رعایت‌ شرایط‌ لازم‌ انجام‌ گیرد.
ماده‌ 177: در حین‌ تخلیه‌ می‌بایست‌ ورود هوا به‌ داخل‌ دیگ‌ آزاد باشد و در تمام‌ مدت‌ تخلیه‌ مجاری‌ ورود هوا باز بماند و فقط‌ پس‌ از پرشدن‌ مولد و یا هنگام‌ تعطیل‌ آن‌ مجاری‌ بسته‌ شود.
ماده‌ 178: پس‌ از تخلیه‌ دیگ‌ می‌بایست‌:
الف‌ - دریچه‌های‌ آدم‌ رو و دست‌ رو دیگ‌ باز شود.
ب‌ - مولدها به‌ وسیله‌ آب‌ با فشار کافی‌ شسته‌ شود تا رسوب‌های‌ آزاد از آن‌ خارج‌ شوند.
ج‌ - مقدار آب‌ باقیمانده‌ می‌بایست‌ با وسایل‌ ممکنه‌ خارج‌ شود.

نظرات 1 + ارسال نظر
مرجان ترابی شنبه 18 خرداد‌ماه سال 1387 ساعت 11:48 ق.ظ

سلام آقای مهندس من دانشجوی رشته بهداشت محیط مقطع کاردانی هستم با درس کارگاه تاسیسات مشکل دارم !
الان استاد ما از ما خواسته انواع شیر آلاتی که در تاسیسات به کار می رود را جمع آوری ونام وکاربرد و اجزای آن را بنویسیم من فقط اسم چند شیر و پیدا کردم اگه میشه کمکم کنید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد