بخش 7 - فشار سنج
ماده 108: هرمولد بخار با فشار کم باید مجهز به یک فشار سنج بخار باشد که ساختمان و نصب آن با مقررات موادبخش6 ازفصلدوم مربوط بهمولدهای بخار با فشار زیاد و متوسط تطبیقنماید.
بخش 8 - فشار سنج آب
ماده 109: هر دیگ آب داغ باید مجهز به یک فشار سنج آب باشد و این دستگاه طوری به دیگ یا به لوله اصلی خروجی متصل باشد که جداکردن آن از دیگ میسر نباشد مگر به وسیله شیر مخصوص خود دستگاه و شیر مخصوص فشار سنج روی لوله ای نزدیک به آن نصب میگردد. این شیر دارای دسته گونیا شکل میباشد که در موقع باز بودن به موازات لوله آب قرار میگیرد.
ماده 110: صفحات فشار سنج در دیگهای آب داغ باید:
الف - لااقل تا یک برابر و نیم حداکثر فشار مجاز درجه بندی شده باشد.
ب - رقم شاخص حداکثر فشار مجاز به رنگ قرمز نشانه گذاری شده باشد.
بخش 9 - تنظیم کننده سوخت به وسیله فشار بخار
ماده 111: وقتی دستگاه تنظیم سوخت بهوسیله فشار بخار فرمان داده شود باید این دستگاه طوری تنظیم شدهباشد که مانع بالارفتن فشار مولد از یک کیلوگرم بر سانتیمتر مربعگردد.
بخش 10 - دماسنج
ماده 112: هر دیگ آب داغ باید مجهز به یک دماسنج با رعایت شرایط زیر باشد:
الف - طوری نصب شده باشد که بهسهولت بتوان در موقع خواندن فشار دیگ درجه حرارت را نیز خواند.
ب - طوری به دیگ مرتبط شود که همیشه درجه حرارت آب دیگ را تعیین نماید.
بخش 11 - دستگاه تنظیم سوخت بهوسیله درجه حرارت
ماده 113: هر دیگ آب داغ باید مجهز به یک دستگاه تنظیم سوخت باشد که تحت تاثیر درجه حرارت آب عمل نماید، این دستگاه میزان سوخت را طوری تنظیم مینماید که درجه حرارت آب نتواند از 120 در جه سانتیگراد تجاوز نماید.
بخش 12 - آب نمای شیشهای
ماده 114: هر مولد بخار با فشار کم باید مجهز به یک یا چند دستگاه آب نمای شیشه ای باشد به طوریکه:
الف - در قسمت پایین یک شیر برای تسهیل تمیز کردن در نظر گرفته شود. ب - از نظر سایر شرایط با مقررات بخش 7 از فصل دوم مربوط به مولدهای بخار با فشار متوسط و قوی تطبیق نماید.
بخش 13 - شیرهای کنترل سطح آب
ماده 115: هر مولد بخار با فشار کم باید دارایدو یا چند شیرکنترل سطح آب باشد بهطوری که:
الف - در بالاترین و پایین ترین سطح مجاز آب دیگ نصب گردد.
ب - با مقررات مواد بخش 8 از فصل دوم مربوط به مولدهای بخار با فشار متوسط و قوی تطبیق نماید.
بخش 14 - سیستم لولههای دیگ
ماده 116: شبکه لوله کشی باید طوری نصب گردد که:
الف - خطر یخبندان لولهها در بین نباشد.
ب - لوله انبساط مربوطه به طور تصادفی بسته نشود.
بخش 15 - زیر آب و تاسیسات تخلیه دیگ
ماده 117: هر مولد بخار با فشار کم یا دیگ آب داغ باید دارای زیر آب جداگانه با لوله و شیر تخلیه باشد که با مقررات مواد بخش 10 از فصل دوم مربوط به مولدهای بخار با فشار زیاد و متوسط تطبیق نماید.
بخش 16 - لولههای آب رسانی
ماده 118: آب ورودی نباید مستقیماً برروی قسمتهایی که در معرض تابش مستقیم حرارت کوره قرار دارند جاری گردد.
ماده 119: در جایی که آب رسانی کلی یا کمبود آب مولد بار یا دیگ آب داغ به وسیله دیگ شبکه تحت فشار تامین شود لازمست این شبکه به دستگاه آب رسانی دیگ مربوط گردیده و مستقیماً به خود دیگ متصل نگردد. ماده 120: در مولدهای بخار با فشار کم و دیگهای آب داغ آب گیری نباید از مجاریایکه برای منبعآب پرکن یا شیشههای آبنما یا شیرهایکنترل سطحآب تعبیهشدهصورتپذیرد.
بخش 17 - دستگاههای خود کار آب رسانی و قطع سوخت
ماده 121: هر مولد بخار با دستگاه سوخت گیری خودکار باید مجهز به دستگاه خود کار آب رسانی یا وسیله خود کار قطع سوخت باشد به طوری که وقتی سطح آب داخل مولد یا دیگ به پایین ترین حد مجاز رسید:
الف- سوپاپ یکطرفه آبگیری نتواند از طریق محفظه شناور آب را به داخل دیگ برساند.
ب - دستگاه به طور خود کار یکی از سه عمل زیر را انجام دهد.
1 - سوخت را قطع کند.
2 - آب به مقدار لازم به دیگ برساند.
3 - همزمان با قطع سوخت آب گیری نماید.
فصلچهارم- بهرهبرداری و مراقبت مولدهای بخار و دیگهای آبداغ
بخش 1 - کلیات
ماده 122: مولدهای بخار اعم از اینکه تغذیه سوخت آنها به طور دستی یا خودکار باشد مادامی که در جریان بهره برداری هستند باید همواره تحت نظارت صحیح و مناسب قرار داشته باشند.
ماده 123: کارکنان و متصدیان بهره برداری ومراقبت مولدهای بخار و دیگهای آب داغ بایستی داری صلاحیت کافی و صاحب تجارب و معلومات فنی باشند.
ماده 124: فقط کارکنان مامور رسیدگی و تعمیر دیگ و کسانی که مستقیماً با قسمت تولید نیرو ارتباط دارند و اشخاصی که در معیت افراد مجاز و صلاحیتدار هستند حق ورود به دیگ خانه را دارند.
بخش 2 - مقدمات برای راه اندازی مولدها
ماده 125: قبل از آنکه مولدهای بخار جدید یا تعمیر شده مورد استفاده قرار گیرند باید داخل و خارج آنها کاملاً معاینه شوند به طوریکه اطمینان حاصل شود که:
الف - کسی در داخل دستگاه نباشد.
ب - هیچگونه ماده خارجی و ابزار در آن باقی نمانده باشد.
ج - کلیه لوازم و ضمائم لوله کشیها کاملاً آماده به کار باشند.
د - کلیه دهانهها و مجاری تخلیه و دریچههای بازدید بسته باشند.
هـ- لولههای مربوط به دریچههای اطمینان - فشار سنجهای بخار و همچنین لولههای مربوط به منبع آب رسانی باز باشند.
ماده 126: قبل از باز کردن شیرهای آبرسانی برای پرکردن مولد شیر تخلیه هوا باید باز باشد تا هوای موجود به آسانی تخلیه گردد.
ماده 127: قبل از روشن کردن اجاق باید دیگ را تا سطح مجاز تولید بخار یا بالاتر از آن از آب پرنموده باشند.
بخش 3 - گرم کردن مولدهای بخار و دیگهای آب داغ
ماده 128: گرم کردن مولدها همواره باید به آهستگی و ملایت و بدون مصرف سوخت زیاد صورت گیرد. رعایت این موضوع مخصوصاً درمورد مولدهای بخار نو یا مولدهایی که به تازگی نصب شده باشند لازمست به نحوی که همه قسمتها بطور یکنواخت گرم شده و از اثرات انبساط ناشی از گرم شدن شدید جلوگیری به عمل آید.
ماده 129: قبل از آتش کردن اجاق دستگاههای تنظیم ورود هوا و خروج دود باید باز باشد.
ماده 130: در صورتی که چند مولد بخار به دودکش مشترکی متصل باشند وقتی که یکی از این مولدها را بخواهند روشن کنند باید کلیه دریچهها و تنظیم کنندههای دود و هوای مولدهای خاموش مربوط به این دودکش بسته باشد. ماده 131: اگر ذغال یا چوب به عنوان سوخت در مولدها مصرف شود باید از به کار بردن سوختهای مایع یا سایر مواد قابل اشتعال که موجب انفجار یا پس زدن شعلهی گردد خودداری شود.
ماده 132: چیدن و آماده کردن آتش گیرانههای مقدماتی در مولدهایی که مصرف چوب یا ذغال داشته و تحت تعمیر یا خارج از سرویس هستند باید ممنوع شود تا از خطرات احتمالی برای کارگران در صورت روشن شدن اجاق قبل از آنکه مولد آماده بکار باشد جلوگیری به عمل آید.
ماده 133: قبل از روشن کردن آتش در مولدهای با سوختهای نفتی لازمست آتش کار شخصاً اطمینان حاصل کند که:
الف - در کف اجاق و اطراف سوخت پاشها یا در جلو دستگاه مواد نفتی وجود نداشته باشد.
ب - بهمنظور خارج ساختن هرگونه بخار یا گازی که ممکن است موجب انفجار گردد فضای اطاق بخوبی تهویه شده باشد.
ماده 134: در صورتی که نفت - گاز - گردذغال یا پوشال و امثال آن به عنوان سوخت در مولد مصرف شود باید:
الف - صفحات تنظیم خروج دود به اندازه کافی باز شوند تا عمل مکش به آرامی انجام گرفته و در ضمن از پس زدن شعله جلوگیری شود.
ب - در صورتی که سوخت پاش مجهز به گیرانه دائم یا وسیله خودکار لازم برای آتش زدن نباشد توسط مشعلهای دستی که دسته آنها به اندازه کافی طویل باشد روشن گردد.
ماده 135: در صورتی که اجاق دارای پیش از دو سوخت پاش گاز یا نفت باشد لازمست ابتدا سوخت پاشی که در وسط قرار دارد روشن شود.